Cronica unei vremi

Ma uit la seriale uneori. Downloadate de pe torrentz, ca tot romanul. Nu pentru ca n-as crede in faptul ca fiecare trebuie sa faca bani dupa munca pe care o presteaza, ci din cauza ca Pamantul asta e prea mare si ma infurie ca nu am acces legal la orice as dori, asa cum se intampla cu cei din SUA. Favorizatii planetei. Superficiale (Vampire Diaries si Supernatural), politiste (Bones) dar azi tocmai am terminat cu unul istoric, The Tudors. A fost interesanta romanticizarea epocii lui Henric al VIII-lea. Cand am inceput sa ma uit, acum vreo 2 ani cred, aveam impresia ca o sa fie pur istoric, fapte reale, razboaie, decrete, succesiunea la tron. Dar, pentru ca totusi Henric este mai cunoscut pentru cele 6 sotii ale sale si pentru reforma religioasa si ruptura de Roma, aceste doua fapte au fost cel mai exploatate in serial.

Cronica sotiilor bine documentata, fapte conforme cu istoria vremii, chiar si replici si porterete intamplate in realitate. Ideea generala este ca el si-a omorat sotiile, dar nu este chiar asa in fapt. OK, a poruncit decapitarea a doua dintre ele (cea mai faimoasa fiind Anne Boleyn, o femeie puternica si desteapta, una din cele doua care au avut un cuvant in fata lui  care nu s-au lasat doborate de prejudecatile si lipsa de libertati ale vremii, cealalta fiind Catherine Parr. Pe Catherine mi-e greu putin s-o iau in considere in ceea ce priveste subiectul, pentru ca Henric era deja batran cand s-a casatorit cu ea si avea personalitatea diluata si gandurile lipsite de stabilitate). Dar cu una a fost chiar de treaba (Anne of Cleves), comportament dictat de interesele politice.

Interesant prezentata in acest context este modul in care era privita femeia in societate pe vremea aia. La ocaziile publice, precum si in privat, apelative dintre cele mai variate, Mistress, Milady si Madam fiind cateva dintrele ele, dar fiecare apelativ rezervat pentru rangul doamnei respective. Insa erau complet lasate pe dinafara in ceea ce priveste politica, parerile personale si opinia unei religii. Au fost si exceptii, dupa cum spuneam mai sus, iar Catherine Parr a fost prima regenta in Anglia. Iar aceste exceptii au dus la incoronarea lui Mary I ca prima regina a Angliei, fiind indeaproape urmata de Elizabeth I. In general insa, rolul lor era doar ca element decorativ pe langa barbat si intarirea rangului lui social. Bijuterii si rochii primite in dar, domnisoare care sa le ajute cu acestea, coafuri impozante si o elenganta si demnitate care le statea in natura.  Erau crescute pentru a fi frumoase, a trai social (in adevaratul sens al cuvantului) si pentru a face copii. Punct.

Ceea ce m-a impresionat a fost forta prezentarii rupturii de Roma. In sec XVI nu toata lumea stia sa citeasca si Biserica Catolica a profitat de aceasta pentru a decreta ca oamenii simpli nu au dreptul sa citeasca si sa interpreteze Biblia, ci trebuie sa ia de bun doar ceea ce li se spune in timpul slujbelor. Au fost rascoale impotriva acestor idei, au fost oameni arsi pe rug, au fost torturi si condamnari. Ce vad eu acum in jur este ca pana astazi nu s-a reusit ingradirea libertatii si a gandirii umane. Si in opinia mea niciodata nu se va reusi.

Dar sa vezi cum evolueaza un om, un rege invincibil, din punct de vedere fizic e uimitor. La inceputul sezonului I erau tineri, frumosti, plini de viata.  Au evoluat, au trecut prin oameni si prin vreme, oamenii si vremea au trecut peste ei. Si la sfarsit, din toata forta initiala raman sfrijiti, uscati, indoiti de timp. Si amintirea a ceea ce au fost ii mai tine in viata. E trista batranetea, sunt triste amintirile si imi doresc ca viata sa fie frumoasa tot timpul. Ca in posterul de mai jos.

Advertisements

1 Comment

Filed under Uncategorized

One response to “Cronica unei vremi

  1. bobby

    Interesant! Nu stiam ca ai blog :P. Am sa mai citesc si celelalte post-uri si poate iti castigi un admirator :).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s