Simbolul intentiei care conteaza

Aud de multe ori in jurul meu cum ca intentia conteaza. Pare-mi-se mie ca este doar o scuza pentru a salva un rezultatul prost al unei actiun bine incepute si mai ales… bine intentionate. In conjunctie cu vorba asta mai este si “Drumul catre iad este pavat cu intentii bune” . Orice actiune porneste la drum cu cel putin un gand bun. Dar, din varii motive, rezultatele nu sunt cele dorite, demotivarea isi arata cornitele si totul este lasat balta sau, sau intentia initiala nu are nici in clin nici in maneca cu produsul final.

Apropo, de intentii, rezultate si actualitate, ieri a fost Ora Pamantului. De la 8 jumate la 9 jumate ora locala. Admirabila initiativa. Laudabili cei care au participat sau s-au conformat. De apreciat intentia de a salva Pamantul. Un gand amar ma incearca, si, dupa cum spunea cineva pe feisbuc ieri, “Azi e ora Pamantului,haideti sa ne luam un tricou verde sa salvam planeta…” Da, stiu, e trist sa ma gandesc ca cineva vrea sa faca naibii ceva pentru o planeta muribunda azi-maine, pornind de la un putin care ar putea fi atat de mult,  si eu sa sar cu negativismul meu si sa-i raspund lipsita de empatie “Dupa ce te mai agiti? Raul e facut deja”. Problema nu e ca cineva se uita in jur si vede ca ceva nu e in regula si vrea sa faca ceva in sensul asta. Problema e ca “ceva”-ul asta poate nu e tocmai cel mai inspirat. Prin actiunea asta se vrea doar acoperirea unui rau pregnant si sufocant. Pentru ca, hai sa fim seriosi, la 9 jumate luminile s-au reaprins si toata lumea sa dus acasa. Cum sa se educe o populatie/natiune in care individul 1 arunca tigara pe jos si individul 2 il vede dar nu zice nimic? Cand ajunge individul 1 acasa unde nu-l vede nimeni ce face oare? Ii pasa? Ne pasa?

Eu cateodata las luminile aprinse si apa curgand. Eu cateodata uit sa particip la Ora Pamantului. Pentru ca in momentul ala nu-mi pasa, fara sa ma gandesc ca in jurul meu mai sunt poate 6 milarde de oameni care fac la fel. Dar sunt constienta si treaza psihic. Raul nu poate fi acoperit pentru ca are obiceiul de a iesi la iveala dupa ce cade cortina. Poti sa acoperi rahatul de pe podea cu o folie de aluminiu timp de o ora. Dar cand incepe sa bata vantul, rahatul tot acolo este. Si nu mai avem timp.

Energia electrica nu este raspunsul la ceea ce avem nevoie acum. Avansurile tehnologice ne-au adus energia eoliana si energia solara, surse nepoluante pentru planeta sau pentru noi. Dar comoditatea si costurile initiale ridicate sunt prea mari. Eu mi-as dori sa am o masina electrica cu schimbator automat, nu-mi place benzina si nici sa schimb vitezele toata ziua. Cand o sa am cateva mii bune de euro probabil ca o sa-mi cumpar. Pana atunci… mersul pe jos face piciorul frumos. Si, din punctul meu de vedere, mentine planeta asa cum ne-am creat-o in ultimele sute de ani. Da, noi. Eu. Nu ei.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Concepte

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s