De ce e fain sa n-ai bani

Teoretic, n-ar trebui sa existe un singur motiv in lumea asta pentru care sa fie fain sa n-ai bani. Dar teoria ca teoria… daca stau doua secunde si ma gandesc, mai ca mi-ar sari 2-3 motive bune in cap. Problema este ca punem valoare pe material. Eu, ca taur, ar trebui sa stiu asta mai bine decat oricine. Imi place stralucirea verde a smaralderor, imi place succesul masurat in statutul social si miile de euro care imi vin in fiecare 15 ale lunii (asta cu miile de euro era o gluma). Daca esti un om comun, fara abilitati speciale in sah, tenis, astrofizica sau canto, esti impins de la spate sa faci mai mult, sa te chinui mai mult, sa te depasesti pe tine insuti pana intr-un punct in care “tu insuti” nu mai exista si ai ramas in palme cu o bila de lut modelata de actualele valori sociale. Dar macar ai avut succes in viata pentru ca ai apartamentul tau si masina ta. Ambele mai scumpe decat cele ale parintilor tai. Dar vreau 5 secunde sa-mi imaginez cum ar fi sa spun nu si sa plec.

In primul rand, n-as avea de lucru. Nu tu trezit la 7, nu tu mers la piata, nu tu mers si ridicat bani de la bancomat sau platit facturi. Timp liber berechet sa ma lafai la soare.

Apoi, din acest moment, singurul drum pentru mine ar fi in sus. Lucrurile s-ar putea doar imbunatati, in nici un caz n-ar putea sa mearga mai rau. Nu m-as ingrijora ca o sa pierd la poker sau portmoneul. Din simplul motiv ca n-as avea ce pierde. Ca sa nu mai zic ca sigur nu m-as arunca de la etajul 52 daca ar veni criza financiara peste mine sa ma aduca la faliment.

Ma gandesc si ca poate oamenilor bogati si cu probleme pe cap le-ar fi mila de mine si mi-ar da chestii gratuite. Peste tot exista campanii de donat laptopuri, carti, sticle de ulei, kilograme de fana, haine pentru cei mai saraci. As beneficia si eu de astea. Fara sa ridic un deget, eventual doar sa-mi misc fundul acolo unde se dau.

As avea un stil de viata sanatos. Tigari nu, bautura nu, fast food nu, droguri nu. Adica… de unde bani pentru asa ceva? de asemenea, probabil ca as si slabi cateva kilograme pentru ca grasimea corporala s-ar topi incet-incet din cauza ca n-ar avea cu ce sa fie intretinuta.

Si ultimul si cel mai tare motiv pentru care e fain sa fiu saraca e ca m-as duce direct in rai. Pentru ca, dupa cum o vorba celebra spune, e mai usor pentru o camila sa treaca prin urechea unui ac decat sa ajunga un om bogat in rai.

—————————————————————————————————————————————————

Radem si glumim, dar adevarul e ca saracia este o problema pregnanta in zilele noastre. Sute de oameni mor de foame in timp ce alte cateva sute fac mii de dolari din comertul cu petrol. Diferenta de clasa se largeste pe zi ce trece, clasa medie probabil ca incepe sa dispara. Constiinta va incepe sa se trezeasca dar pana sa ne pese cu adevarat…

Advertisements

Leave a comment

Filed under Concepte

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s