Lucruri interesante si inutile

Ma gandesc de multe ori si aud lume intrebandu-se “Ce ne-am face fara internet?” Vai. Drama totala. Acum 10 ani sa fi fost oare, eram perfect capabila si perfect capabili unii dintre noi sa traim fara internet. Citeam, ieseam cu lume, imi faceam temele. Bineinteles ca si acum citesc si ies cu lume. Temele nu mi se mai fac pentru simplul motiv ca nu exista. Si asta e o mare gaura neagra, la care voi reflecta alta data.

Daca n-ar fi internetul, n-ar debita toti retardatii rahaturi de cateva ori pe saptamana. Adica poate ar debita, dar macar ar face-o in privat fara sa ii citeasca nimeni. Presupun ca propozitiile astea puteam sa le pun si la persoana I, singular. Apoi n-ar mai exista cartile electronice. Ceea ca n-ar fi dragut deloc. Si nici accesul la sute de opinii asupra aceluiasi lucru n-ar mai fi posibil. Ceea ce ar fi jumate util, jumate trist. Pentru ca unele comentarii de prin articolele online merita atentie. Dar cel mai trist lucru ar fi ca n-ar exista wikipedia. N-as mai putea afla rapid si sigur toate detaliile revolutiei rusesti de la 1812. N-as mai putea afla care este ordinea tarilor din Europa in functie de populatie. N-as mai putea afla care este articolul zilei. Intr-un cuvant spus, n-as mai putea afla toate lucrurile inutile, dar interesante, care coloreaza viata si te fac sa te gandesti in ce lume variata existam.

Cabina telefonica singuratica din desertul Mojave se afla km intregi de cele mai apropiate drumuri si orase. Dupa ce cabina a fost descoperita de un oarecare american, i-au fost dedicate site-uri; unii dintre fani au inceput sa sune la numarul cabinei si altii calatoreau pana acolo pentru a raspunde. Oare se sunau pe telefonul mobil inainte? Cabina a fost desfiintata dupa ce s-a decis ca turistii aduceau prejudicii mediului desertic.

Cel mai tare mod de a muri? Intotdeauna am crezut ca inecat. Se pare ca se poate totusi muri de ras. Filozoful grec Chrysippus  a murit astfel dupa ce i-a dat sa bea vin magarului sau. Un american oarecare a murit de ras in timp ce se uita la un show de televiziune. Cred ca trebuie sa fie interesant. Aproape la fel de interesant ca a fi batran si a muri in timpul unei partide de sex.

In 1939a a fost scrisa de catre Ernest Wright o carte de 50000 de cuvinte, pe numele ei “Gadsby”, dar care nu continea litera E. M-as intreba ce fel de om ar dori sa citeasca o astfel de carte, dar ma tem ca intrebarea mea ar ramane fara raspuns pentru simplul fapt ca are litera E in continut.

Daca ar fi si viata la fel de simpla precum lucrurile neobisnuite pe care le citesti in Wikipedia unde i-ar mai fi farmecul? Unde ar mai fi cautarea care te provoaca sa te trezesti in fiecare dimineata? Unde ar fi orele 2 ale noptii cand gandurile zboara si se invalmasesc in capetele treze? Deci totusi e bine ca exista netul pentru ca doar asa mai poti lua o pauza de la propria-ti viata.

Advertisements

3 Comments

Filed under Uncategorized

3 responses to “Lucruri interesante si inutile

  1. Calin

    ar fi Arborele Lumii de unde sa afli :))

  2. Bogdan

    nu sunt de acord cu titlul postului pentru nu pricep de ce ar fi inutile… daca ceea ce citesti de pe wiki e inutil atunci inutil s-ar putea caracteriza si orice carte de literatura, nu?
    pastrand tonul tau, putem zice:
    “Inutil e tot ce nu tine de foame si tot ceea ce ne tine treji cand ar trebui sa dormim!”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s