Cu cat e mai mica, cu atat mai bine

In superdezvoltata, supercivilizata, supersmechera lume in care traim s-a dezvoltat ideea asta cum ca orice e mai mare, trebuie neaparat sa fie si mai bun. Indiferent ca e vorba, ca in reclama aia, de fetele mai mari, de patul mai mare sau de salariul mai mare. Adevarul ca da, ce e mult poate sa fie si bine. Dar cum s-ar zice, decat mult si prost, mai bine putin si prost.

Revenind insa, in modul nostru de educare conventionala, inteligenta dicteaza ca daca e mare si mai ales scumpa, e si buna. De ce ma rog? Ca sa ne putem petrece zeci de ani din viata platind dupa ea? Ca sa devenim sclavii unor proprietati fictive? Ca sa pompam mai mult si mai mult intr-un sistem economic care incearca din rasputeri sa-si dea duhul cu cat mai multa demnitate? Pentru ca apoi sa ne afundam in datorii peste datorii, iar astfel sa cream mediul perfect comfortabil al cresterii bacteriilor pe care le numim banci. Solutii exista, nu-i problema: refinantare (habar n-am ce e, nu-s curioasa sa aflu, dar i se face reclama in cele cateva ore pe saptamana pe care le petrec uitandu-ma la tv), ipoteca (arunca-ti in aer ultimii ani pe care i-ai petrecut platind nimicul), imprumut (deci si mai multa datorie).

Dar mai exista si o altfel de solutie. Unii ar putea-o considera ingenioasa sau ciudata. Altii ar lua-o in ras si ar prefera persistarea in datorie.  Oricum, aceasta solutie se numeste traiul pe picior mic. La propriu. The Little House este casa cu cele mai mici dimensiuni din Toronto, Canada. Este atat de mica incat a fost construita, ca o scapare a autoritatilor locale, pe un spatiu care trebuia sa fie o alee intre alte doua case. Ar fi o chestie sa trec intr-o zi pe acolo din intamplare. Probabil as crede ca e ca un fel de casuta de papusi si as rade de proprietari ca n-au avut bani sa-si faca o casa… cat casa. Gluma.

Cea mai ingusta casa are 1m latime si 10m inaltime. E atat de ingusta incat proprietara nu poate sa-si intinda mainile in lateral cand se afla inauntru. Casa este perfect functionala, cu 2 livinguri, o bucatarie si 3 dormitoare. Te-ai intreba care e scopul totusi. De ce asa inalta si ingusta? Pentru ca oamenii sunt totusi construiti pe inaltime nu pe latime. Imi place pentru ca te mentine in forma. Daca te-ai dus prea des la McDonalds, casa te atentioneaza imediat prin faptul ca nu te lasa sa intri.

Casa cea mai ou din lume se afla in Beijing, China. Si prin “casa cea mai ou” ma refer la casa cea mai in forma de ou. Pentru ca chiria in Beijing e scumpa, un cetatean a ales sa-si construiasca o casa mobila, in forma de ou si s-o planteze pe trotuarul din fata cladirii unde lucreaza. Foarte eco, este construita din bambus, foloseste energie solara si este acoperita de iarba la exterior. Apropo de umblat cu casa in spinare.

Mi-ar placea si mie o asa solutie. Urasc total ideea de credit la banca si prefer sa-mi vand sufletul demonilor decat viata bancii. Pentru ca sufletul ti-l mai recuperezi la o carte cu diavolul, dar 30 de ani de viata poate doar viata viitoare.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Anti-tot

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s