Intrebarea zilei

Semnul intrebarii. Comun si totusi atat de putin luat in seama. “Cat e ceasul?” “Mai este paine?” “Oare cu ce o sa ma mai streseze seful astazi?” Unele cu un raspuns simplu si la indemana, altele doar retorice si fara nici o expectanta imediata. Dar cum ar fi sa cauti intrebarea aia al carei raspuns sa-l simti pe varful limbii dar pentru care bunul-simt sa-ti spuna ca de fapt un raspuns nu exista. Si oricat te-ai chinui tu sa scuipi raspunsul de pe varful limbii, degeaba. Pur si simplu nu poti sa scuipi ceva ce este nu.

Podcastul zilelor mele nelinistite este unul de stiinta. Imi place pentru ca vin oameni care au ceva de spus si care te provoaca la gandit. Bineinteles, daca nu iti place sa gandesti, poti renunta oricand. Dar daca provocarile de genul “ar putea ca liberul arbitru sa nu existe?” au tendinta sa te tina noptile treaza (nu ca pe mine m-ar tine) atunci ma mir ca ai putut rata minunatia audio. Si vorbesc ei in fiecare saptamana despre cai verzi pe pereti, printre care se mai numara universurile paralele create cu fiecare decizie luata de cineva, matematica inglobata in fizica si biologie si liberul arbitru sus-numit.

Reala provocare a aparut in care un oarecare Hannaford (ma rog, nu oarecare, dar eu nu stiu cine e) a pus intrebarea care isi gaseste raspunsul printr-o alta intrebare, care nu-si mai gaseste raspuns. Daca ai putea pune o singura intrebare la care sa primesti un raspuns, care ar fi aceea? Cel mai bun raspuns pana acum mi s-a parut “Ce este timpul?” In fond si la urma urmei, da, ce este timpul? Din ce material invizibil este fabricat? Este de fapt doar o iluzie, o fantoma a perceptiei umane sau ceva mai mult decat atat? Unde este trecutul? Prezentul exista de fapt? Asta se catalogheaza mai degraba ca 5 intrebari, dar sa sarim peste.

Eu am o intrebare si mai buna. Cat inseamna infinit mai exact? A existat un inainte si dupa sau astea sunt doar notiuni nedefinite? Cat inseamna dintotdeauna si pentru totdeauna? Irelevant de fapt. Raspunsul il stiam si l-am pierdut pe drum undeva. Pe drum o sa-l si gasesc probabil. Pe acelasi drum unde o sa aflu ce e timpul, cat de mare e universul, daca e sau nu sinele doar o plasmuire a creierului si cate si mai cate inca. Rabdare insa. Toate la timpul lor. Toate la prezent.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Concepte

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s