Cine are nevoie de dumnezeu cand il are pe hawking

Anul 2010. Inceputul unei noi ere pentru umanitate. Era cand Stephen Hawking si d-alde lui descopera de ce suntem cum suntem si de ce universul si noi, daca tot suntem la tema asta, nu are nevoie de un creator. Toate acestea si inca ceva mai mult te asteapta in “The grand design“, cea mai noua carte a lui Hawking si Mlodinow.

Incercare esuata de trailer. Nici macar vocea adanca din spatele ecranului nu se aude. Doar niste furnici virtuale negre pe un fundal virtual alb. Intr-o minte virtuala care nu stie ce e de capul ei. Nu cand vine vorba despre univers, cosmologie si creatie cel putin. Lucrurile de genul asta au darul sa-mi vajaie capul dintr-o parte intr-alta pana cand simt ca imi pica de pe umeri. Sau de pe gat, depinde cum pui problema. Adica, a naibii treaba, care sunt sansele ca pamantul si universul asta sa fie creat fix fix fix pentru noi? Daca energia intunecata ar fi ceva mai mare am fi cu totii oase si sange imprastiate in spatiu. Daca forta nucleara slaba ar avea o deviatie de cateva procente, poate viata nici n-ar mai fi posibila. Daca valoarea constantei lui Boltzmann ar fi cu 0.000001 mai mica, ne-am naste cu 2 capete!!! Glumesc.

Intr-un fel e stupid sa pui astfel de intrebari. Si intr-un fel naiv, daca toate lucrurile aste ar fi cum nu sunt, noi n-am mai fi aici sa ne minunam de ce sunt asa sau sa punem intrebari reductioniste. Eu personal cred ca viata s-a dezvoltat pentru a se potrivi conditiilor oferite. De ce conditiile oferite sunt asa cum sunt? Am ajuns la fundul galetii cu raspunsuri. Bine ca dumnezeu ne-a daruit intr-un fel marinimos fizica, pentru a ne oferi o unealta cu ajutorul careia sa avem o sclipire a maretiei sale. Nu ca noi am putea vreodata ajunge acolo, bineinteles. Doar asa, sa ne faca in ciuda. Sadic.

Trecand la tonul serios, demonstrat este ca materia este intr-adevar creata din nimic. Nici o contrazicere cu biblia pana acum. Ducand lucrurile la nivel filozofic, avem dihotomia divina, Dumnezeu s-a creat pe Sine pentru a se cunoaste prin Sine. Trecand in planul fizic, materia si energia si doua fete ale uneia si aceleiasi monede. Supersimetria. Si cand invarti moneda si ridici palma sa vezi rezultatul, se cheama ca ai creat un univers alternativ, unde fata dezvaluita a monedei e tocmai cea nedezvaluita in universul curent.

Pana una-alta insa, noi traim in vasul rotund al pestelui portocaliu din desene animate. Modelul lumii este cel vazut din interiorul acvariului. Dar cineva trebuie sa fi desenat acvariul asta. Si altcineva trebuie sa-l fi desenat pe cel care a desenat acvariul asta. Si ziceam ca nu exista infinit?


Advertisements

Leave a comment

Filed under Concepte

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s