Randuiala care doar este

Era o piesa de-a lui Emilie Autumn care zicea ca “intelligent girls are more depressed”. Daca gandesti prea mult pentru sanatatea ta oare se pune ca esti si inteligenta? Nu stiu sigur, dar eu sigur sunt aia care gandeste prea mult pentru binele ei. Chestia ciudata e ca nu intotdeauna. Daca la jobuletz mi se da sa fac o chestie nu pun prea des intrebari tampite precum “De ce?” sau “Cu ce te ajuta asta pe tine?” De multe ori fac se mi se da, punct si de la capat. Dar beculetzul intrebarilor se aprinde cand citesc cate un paragraf din vreo carte care tocmai in mainile mele si-a gasit sa pice.

Se asteapta multe de la tine zilele astea. Trebuie sa fii foarte inteligent, foarte abil si foarte capabil pentru a nu dezamagi lumea din jurul tau. Se asteapta de la tine chestii foarte complicate: sa te duci la scoala, sa-ti iei bacul cu brio, apoi sa te angajezi intr-un loc unde sa fii si bine platit. Nu, nu conteaza daca iti place sau nu iti place, tot ce conteaza este sa-ti aduca suficienti bani cat sa duci un “trai decent”. Bineinteles ca termenul acesta isi gaseste ecoul definitoriu in multe inimi care il urmeaza, dar nu inseamna ca cercurile care se formeaza in urma lui trebuie sa fie identice. Si nu, nu e nevoie sa te obosesti prea mult cu ganditul sau cu cercetatul. Daca stai 8h in fata calculatorului intr-un birou de 2×2 a fi bine. Iti vine salariul in ziua cand tre sa vina? Perfect. Acum ca ai completat cea mai mare parte a taskului de a indeplini asteptarile celor din jur, nu te gandi ca poti rasufla usurat. Nici pe departe. Urmeaza subtilitatile: fa-ti rost de o nevasta/barbat (sa fie neaparat o convietuire legalizata), fa un copil sau 2 ca sa poti spune ca ai lasat ceva in urma ta si apoi gandeste-te la planul de pensionare.  Nu de alta, dar si cand ai 70 de ani iti vin facturile la curent.

Gandul la viata asta imi pune un nod in gat. Cine spune ca lucrurile trebuie sa fie asa cum sunt? Cine? Societatea. Majoritatea. Cei mai mari si mai destepti ca tine. Aceiasi care acum vreo 50 de ani spuneau ca femeile tre sa stea la cratita, nu la birou (daca ma intrebi pe mine, sunt si acum oameni care au impresia ca traiesc in 1950). Aceiasi care acum 200 ani credeau ca cele mai de succes casatorii sunt cele aranjate de parinti. Aceiasi care acum 400 de ani blamau ideea ca pamantul s-ar invarti in jurul soarelui.

Si nu ma refer la “aceasi” pentru a sustine ideea ca oamenii au vieti lungi de 400 de ani. Ma refer la “oameni” ca si caracter, ca si mod de gandire. Facem unele lucruri nu pentru ca am avea noi o motivatie interna si de nezdruncinat, ci pentru ca “asa se face”, asa face orice om normal. Si daca rog pe cineva sa defineasca normalitatea, pune un egal langa majoritate. Pana cand un individ se trezeste si spune ca el crede ca pamantul se invarte in jurul soarelui. Eretic l-au facut si l-au ars pe rug. Si azi? Cu totii credem la fel, cel putin pana la proba contrarie. Cine n-are un ideal in care sa creada, copiaza un ideal. Corect, gresit, cui ii pasa daca toata lumea face la fel? Partea trista e ca azi sunt prea putine originale si un singur monstru unic si tras la xerox.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Concepte, Secrete

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s