Echilibristica pe muchie de cutit

image

Straluceste. Nu cand soarele ii zambeste. Nici la lumina ingalbenita de vreme a lumanarii sau la cea portocalie a veiozei de pe noptiera. Stralucirea i-o da lumina moarta a lunii. Luna e o hoata. Isi atribuie proprietati pe care nu le are. Fura din sclipirea fratelui mai mare, o transforma si se imbraca in ea, domnita cu ochi de portelan. Inconjurata de suratele ei de stele, punctulete albe pe cuvertura de un bleumarin inchis.

Tace. Totul in rest e de prisos. Ca atunci cand, la caderea noptii, cerul nu se innegreste dintr-o data. O face pe nesimtite. Si nici macar nu se innegreste. Se invaluie intr-o purpura careia cuvantul “albastru” ii stirbeste din necuprins. Respira inconstient dar observabil pentru cine are ochi sa vada. Cand cuprinde globul ca o mantie de cristal negru frica se sadeste. Frica de necunoscut, frica de a nu sti ce se afla in spatele fosnetului frunzelor, frica de a nu vedea ochii inchisi si rosii din umbra, frica de a lasa intunericul sa imbratiseze ganduri nedestainuite.

Rece. Ca aerul inchis de 20 de ani intr-o casa uitata. Ca pamantul napadit de buruieni dintr-un colt de cimitir de care niciun muritor nu-si mai aduce aminte. Ca zapada care atinge caldaramul intr-o dimineata inecata in ceata. Metal solid si rece, impasibil si nemilos. Zeul razboiului insusi i s-ar fi inchinat. I s-ar fi inchinat si i-ar fi daruit o picatura din sangele lui nemuritor.

Cand iti treci privirea peste lama unui cutit aruncat la margine de carare realizezi cat de fascinant este. Totul in jur se destrama, ca tesatura realitatii cand imaginatia o taie necrutator. Si singurele care raman sunt doar cateva idei, primordiale si neiertatoare. Iti imaginezi cum ar fi sa atingi lama. Aproape ca ai senzatia indefinit de reala. Mainile ti se racesc, chiar daca stau bine ascunse in buzunarele paltonului. Buzele ti se usuca, fie ele tratate cu ulei de jojoba. Si lumea in jur primeste claritatea muchiei pe care ai ajuns s-o contempli fara sa vrei.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Gânduri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s