Cand mintea este cartografiata

image

Tin minte perfect ceea ce mi se spunea cand intrebam ce trebuie sa fac ca sa am succes in viata. Nu am nevoie de mult, doar de 3 lucruri: planificare, planificare, planificare. Adica 3 in 1 cum s-ar zice. La propriu. Trebuie sa stii dinainte tot ce o sa faci, sa ai o harta a drumului in viata, pe care sa o respecti cu strictete. Si daca harta este copiata, si mai bine. La vremea aia singurele scopuri in viata pe care le aveam erau sa-mi iau licenta si apoi un job. Macar erau niste scopuri. Clare si tangibile ca revista Focus de la BBC care inca asteapta sa fie terminata. Uite asta ar fi un scop foarte tangibil la ora asta. Dupa ce termin de aberat pe aici sa intind mana si sa-mi amintesc unde am ramas. Perfect. Am un scop pe termen scurt. Il mai am de stabilit doar pe cel pe termen lung.

Dar din moment ce sunt o persoana foarte organizata eu, nu pot porni asa fara un plan. Da, un plan pentru plan. Suna redundant, dar adevarul e ca inainte sa incep sa-mi cartografiez viata, tre sa-mi cartografiez mintea. Mi se pare foarte amuzant termenul asta. Mindmap. Harta mintii. Organizarea ideilor, a conceptelor, a situatiilor, a invatamintelor, a vietilor trecute si viitoare. O sa fie distractiv, nu ma indoiesc de asta. Fiecare harta (pentru ca sunt mai multe) o sa aiba in centru un termen super-abstract si super-de baza. O sa incep cu segmentele in care te invata orice carte de self-help ca este impartita viata ta: prieteni, familie, job. Dar n-o sa pun si personal stuff aici pentru ca e ca si cum as vrea sa fac harta Romaniei si as ajunge sa fac harta Europei. O sa continui cu hobbyuri, dezvoltare personala, obligatii, excese si lipsuri. La sfarsit o sa las “the heavy stuff”: credinta (daca aflu ca apartin grupui ateilor promit solemn ca ma duc sa beau un pahar de apa minerata cu lamaie), morala (daca o sa aflu ca binele si raul sunt batute in cuie de la inceputul veacurilor din nou promit solemn ca ma duc sa beau un pahar de apa minerala cu lamaie), societate (daca aflu ca drumul spre succes trece prin televizor o sa fac un exces: beau 2 pahare de apa minerala cu lamaie). Si sunt sigura ca o sa mai gasesc de adaugat si alte chestii profunde din cauza carora dorm noaptea doar 9 ore.  Sper doar un singur lucru: sa nu fac prea multe vizite la baie intr-o singura zi.

Da, stiu, am un simt al umorului de sta mata-n coada, dar adevarul la baza acestor harti ale mintii este unul simplu: nu exista extraterestri. Decat in cazul in care exista. Si as dormi la fel de bine noaptea in fiecare dintre cele doua cazuri.

Advertisements

6 Comments

Filed under Gânduri

6 responses to “Cand mintea este cartografiata

 1. Ovi

  “Daca Dumnezeu nu exista dar tu spui ca exista nu ai pierdut nimic dar daca tu spui ca nu exista dar El exista ai pierdut totul”. Iti recomand atentie maxima in abordarea acestui subiect.
  Ateismul este nebunie, nonsens si nu este, nici intr-un caz, motiv de baut apa cu lamiie. Casca bine ochii la ceea ce se intimpla in jurul tau. Lumea asta nu poate fi rezultatul nimicului si intimplarii. Studiaza, de exemplu, cum se produce glucoza. Si asta este numai unul din miile de exemple in fata carora “stiinta” este KO.

  Lupta pentru sufletele noastre este totala, fara menajamente si in foc continuu. Nu exista spectatori (asa cum cred unii), exista numai invinsi sau invingatori. Tine bine minte asta.

  In ceea ce priveste binele si raul poti sa mergi linistita sa-ti bei apa cu lamiie: binele si raul sint transate de dintotdeauna si vor fi totdeauna la fel (poti sa bei chiar o sticla de apa cu ocazia asta). Pacatele (patimile) oamenilor sint aceleasi de dintotdeauna, nimic nou sub Soare din punctul asta de vedere.

 2. Ana

  “Daca Dumnezeu nu exista dar tu spui ca exista nu ai pierdut nimic dar dc tu spui ca nu exista dar el exista ai pierdut totul” = cliseu

  In oricare din cazuri, cand crezi ceva si te INSELI – ai pierdut ceva – dc te gandesti doar la timpul consumat pt acel crez!

  Diana impart cu tine apa cu lamaie :).

  • Ovi

   Da, pina la urma putem sa spunem ca adevarul este un cliseu.
   Nu face confuzia (grava) intre “ceva” si “totul” sau “nimic”. Acolo nu se spune ca ai pierdut “ceva”, se spune ca ai pierdut “nimic” sau “totul”.

   In ceea ce priveste apa cu lamiie cred ca va mai trebui sa astepti. “Dartemis” a spus “daca …”. Poate ca acel “daca” se transforma in “niciodata” (cazul fericit).

   Tinind cont ca in citeva zile e Craciunul, celor care stiu ca aceasta sarbatoare (la fel ca si celelalte sarbatori religioase) nu se serbeaza cu mincare, bautura, etc, le transmit sa se bucure si in acest an, ca si anii trecuti, de faptul ca Dumnezeu nu l-a uitat pe om si si-a intors fata catre el.
   Celor care stiu ce e aceea bucurie duhovniceasca le doresc sa aiba parte de asa ceva in aceste zile, cu alte cuvinte sa aiba parte de un Craciun (cu adevarat) fericit.

   Celorlalti le doresc o “depresie de sarbatori” intr-o forma cit mai usoara (si vacanta placuta, pe cit se poate).

   • Ana

    Multumim frumos de urari.
    Si eu acum in prag de sarbatori iti doresc o bucurie duhovniceasca :)), cu rugaciuni, post , pupici la icoane si alte practici religioase “profunde” si “pline de sens”.

    Noi o sa ne bucuram alaturi de prieteni, familie si altii la fel de dragi – cei care cu adevarat conteaza.

   • Ovi

    Sint muuulte de spus dar nu intru in detalii (in orice trebuie sa ai un nivel minim de la care sa poti incepe o discutie, sub nivelul respectiv este o discutie cu peretii).

    O intrebare (retorica): de ce trebuie sa fie o zi speciala in care sa va bucurati alaturi de familie, prieteni, etc in loc sa va bucurati tot timpul anului (cum ar fi normal) alaturi de familie, etc?

 3. Ana

  Da, exista un nivel minim chiar si pentru a citi/intelege aces blog.

  Insa, ma opresc cu discutia aici pentru ca simt ca-mi pierd timpul aiurea cu cineva cu care chiar n-am ce discuta.

  Diana, draga mea, sarbatori fericite! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s