Dincolo de poveste

Cand primesti o carte de la mama prietenului tau, devine cartea numarul 2 pe lista de to-read. Asta e pentru ca numarul 1 a un roman pe care il tot amani de ani intregi deja. Si clasicii stau oricum mult timp pe raft. Revenind. “The day you saved my life” de Louise Candlish nu e un clasic si ceva imi spune ca n-o sa devina niciodata. Nu e ea urmatoarea Virginia Wolf sau o nedescoperita George Eliot. Nici romanul nu e vreo aripa de vant sau vreo rescrisa saga Forsyte. Nu vreau sa fiu cruda sa spun ca e poveste de duzina, asa ca o sa ma temperez putin si o sa spun ca e un roman pe care il citesti pe nerasuflate si apoi il arunci inapoi pe raft. Ma uit in spate si cumva mi se pare incorect sa stea langa Middlemarch. Mai degraba langa Night Circus. In fine, pot decide mai tarziu.

Cand am pus prima data mana pe carte am avut impresia ascunsa ca e o carte pentru femei. Nu gasesc nimic atragator in cartile pentru femei, in chick-lit. La o cautare pe Google, am aflat ca avusesem mai mult sau mai putin dreptate. Lectura de vara, roman pe care nu-l poti lasa din mana, recomandare Elle si dumnezeu mai stie ce eufemisme care toate au varfurile sagetilor indreptate catre: superficial. Dar trebuia s-o citesc, nu aveam mana libera la capitolul asta. Povestea e directa, fara complicatiile sau incredibilele intorsaturi de situatii promise: Joanna e o mama singura, renegata de parinti din cauza unei greseli mai mult sau mai putin intentionate facute cu 22 de ani in urma. Holly e fiica ei si, la randul ei, mama singura, dar intr-o dificila depresie postnatala. O excursie la Paris le schimba vietile celor doua femei precum si a lui James si a Alexei, cuplul a caror carare se intersecteaza cu a micii familii. James ii salveaza viata lui Mickey, fiul lui Holly, punct in care ea primeste o palma violenta care o trezeste din depresie.

Ce m-a impresionat nu a fost povestea, evident. Cuvintele scriitoarei sunt atat de puternice, zugravelile de expresii faciale, introspectiile emotionale, tabourile de natura si de decoruri. Toata atmosfera asta usor dramatica, creeaza un substrat fin, penetrat cu brutalitate de banalitatea povestii. Relatiile intre familii si intre parintii si copii pierd insa din substantialitate. Autoarea nu sapa suficient de adanc, durerea si drama mamelor singure nu este explorata suficient. Ceva nu se leaga bine in poza de final a romanului. Accentul este insa pus remarcabil pe detalii, pe micile fragmante care dau cititorului o pauza de respiro de la tempoul actiunii. Cuvintele care descriu starea de depresie a lui Holly sunt pe alocuri halucinant de reale (mi-e lene sa ma ridic dupa carte acuma) iar cele care picteaza euforia in relatia cu James dau, desi infantile si pline de naivitate, culoare si personalitate situatiilor.

Personajele sunt, cu exceptia Alexei, plate, previzibile. Holly si James dezvolta o relatie extraconjugala. Ce surpriza. Joanna e mama singura care doreste sa ofere fiicei ei ceea ce ea insasi nu a primit de la familie. Dar Alexa e feroce, e un leu scapat din cusca incepand cu momentul in care James o paraseste. Durerea si socul sunt atat de bine portretizate incat devine enervant la un moment dat, iti vine sa-i dai o palma peste fata si sa-i spui “Trezeste-te, femeie, mai sunt pesti in lac!” Ea e cea care aduce cititorul in mijlocul povestii, e reala si vie, chiar provoaca mila sau compasiune. Holly in schimb… E atat de buna si inocenta incat  e pur si simplu ireala. Ramane in domeniul fanteziei.

IMG_0142

Doua stele jumate din 5. Pentru puterea cuvintelor si pentru Alexa. Am inteles ca autoarea mai are si alte romane, dar nu le dau sanse sa ajunga pe lista mea de to-read. Ma uit cu parere de rau catre biblioteca. De-as avea 3 vieti in loc de una…

Advertisements

Leave a comment

Filed under Cărți

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s