Am fost Acolo!

A spune că evenimentul de la Frankfurt e cel mai mare târg de carte din lume e ca și cum ai spune că Everest e cel mai înalt punct de pe Pământ. Ambele afirmații sunt în sine corecte, dar intrinsec le lipsește atitudinea, verva, istoria care le-a format. Episodul anual de la Frankfurt e într-atât un târg de carte precum Everestul e un punct. Adevărul e că ambele sunt fenomene.

Primul lucru care te lovește când ajungi în parcarea din mijlocul celor 10 hale e liniștea. Tăcerea. Simți că ceva nu ar fi în regulă, că lipsesc tobele și zgomotele care să anunțe că înca doar câțiva pași și ai intrat în lumea fanteziei transformate în realitate. Și tăcerea continuă, acalmia aproape asurzitoare pe măsură ce biletul ți-e scanat și ai părăsit tărâmul ploios al imediatului.

Am numărat halele de la coadă la cap și planificarea pe care o făcusem cu grijă acasă începea deja să se evapore. 8, edituri din țările vorbitoare de limba engleză. 6, târgul de anticariat. 5, editurile internaționale. 4, state of the art and media și editurile germane. 3, convenția de benzi desenate, de comics și alte edituri germane, care nu au mai avul loc în 4. 1, oaspetele de onoare, Brazilia. Și fiecare hală organizată pe 2-3 etaje. La care se adaugă Agora, piața centrală unde evenimentele zilei se întâmpla din 15 în 15 minute, unde e parada costumelor, a fanilor de comics și a presei, unde inima târgului bate și pompează viața, cartea și prietenii ei în halele culturale, membrele pulsânde de culoare și forfot. Ultimii aburi ai planificării s-au evaporat undeva în prima oră, în hala 8.

Tot acolo am pierdut și noțiunea timpului. Edituri hipercunoscute precum Bloomsbury, Cambridge University Press, Penguin sau Macmillan au dominat scena halei 8, precum era și de așteptat. Standurile mari, aerisite și dotate cu băncuțe și măsuțe pentru citit și răsfoit au răpit fără îndoială inima publicului privat. E ușor să fii impresionat de cărți care încă nici nu sunt oficial lansate sau care au fost nominalizate pentru Man Booker 2013, de coperțile negre sau colorate, de varietatea de informații și cataloage publicitare pe care responsabilii de la edituri ți-o pot oferi daca le adresezi câte o întrebare pertinentă. Și când realizezi cum au trecut 3 ore ai nevoie să te odihnești, să calmezi furtuna și listele de cărți din creierul tău.

Târgul de anticariat din hala 6 ar fi prezentat mai mult interes pentru mine poate dacă aș fi fost colecționară. Ediții din secolul 19 ale lui Robinson Crusoe, Dickens, ale operelor lui Shakespeare, legate în piele și cusute de mână. Volume vechi de sute de ani ale Bibliei și Coranului. Toate ascunse după pereți de sticlă. Altele, mai recente și mai mundane, la dispoziția păgânilor care pot doar să-și clăteasca ochii acolo. Editurile internaționale au atras fiecare propriile naționalități. Standul românesc a fost și el bine reprezentat, de 24 de edituri. Nimic în comparație cu SUA și cele 600 de edituri ale ei, dar important e că am fost și noi acolo. Și nici de mușterii nu am dus lipsă.

ipp

Convenția iubitorilor de comics, manga și anime a fost de departe punctul forte al evenimentului. Nu era loc să respiri printre standurile profesioniste din hala 3 și asta nu doar din cauza reporterilor, a camerelor de filmat sau a pleiadei de reviste colorate care împânzeau locul. Eroinele din Sailor Moon, luptătorii din Dragonball, soldații din Attack on Titan, vânătorii din Ghostbusters, vampiri și vârcolaci se plimbau prin jur, bucuroși să stea la poze și chiar să le repete dacă nu ieșeau bine din prima.

ipp

Eveniment unde cartea ocupă locul central, târgul de la Frankfurt e cu siguranță o experiență unde totul se învârte în jurul cuvântului scris și a tututor formelor pe care poate să le mai ia. Filmat, desenat, colorat, vorbit, digital sau ascultat. Am fost și eu acolo, am fost și eu să spun un cuvânt printre milioane… weil mein Wort nur ich sagen kann.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Cărți

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s